Projekty architektoniczne

518 Business Garden

Projekt: 518 Business Garden

Projektanci: Katarzyna Polus, Maciej Dębicki

Lokalizacja: Szanghaj, Chiny

Powierzchnia: 25000 metrów kwadratowych

Status projektu: Projekt koncepcyjny, w trakcie opracowywania

518 Business Garden wykonany dla Carlyle group jest skomplikowaną renowacją i adaptacją architektoniczną obiektu hotelowego na powierzchnię biurową. Zlokalizowany niedaleko centrum budynek zaprojektowany w latach ’90 jest przykładem problemu z jakim w niedalekiej przyszłości będą musiały się zmierzyć chińskie miasta.

Wątpliwa stylistyka, jakość materiałów i rozwiązań funkcjonalnych a także zmieniające się wymagania użytkowników stanowią problem dotyczący ogromnej ilości budynków w centrum wciąż szybko rozwijających się chińskich miast. W przypadku opracowywanego budynku problemem jest także specyfika funkcji do jakiej obiekt został zaprojektowany. Wysokość piętra, gęsto umieszczone piony techniczne a także brak funkcji wspomagających w rdzeniu budynku stanowią istotne problemy przy adaptacji do funkcji biurowych.

Projekt ten jest odpowiedzią potencjalnego inwestora na pytanie o koszt i problemy związane z adaptacją i pozyskaniem klientów na przestrzenie biurowe. Docelową grupą były średniej wielkości, młode firmy zainteresowane niewielkim metrażem, niedaleko centrum, oczekujące nowoczesnej i prostej przestrzeni wynajmowanej na krótki okres czasu.

Monumentalną stylistykę postanowiliśmy rozbić przez rytmiczny podział elewacji na mniejsze części, co pozwoliło również na ekspozycję wewnętrznych funkcji. Zastosowanie wysokiej jakości paneli ceramicznych oraz więszkej ilości ścian kurtynowych powoduje podniesienie jakości wizualnych i wyróżnia budynek z otoczenia. Ciężki „czopuch” wieńczący budynek został zaaranżowany dla najdroższych, prywatnych biur i przeprojektowany zgodnie z wytycznymi lokalnego planu zagospodarowania.

Także wewnętrze lobby zostało odświeżone. Proste, łatwe w utrzymaniu materiały pozwoliły na stworzenie lekkiej i przejrzystej przestrzeni, zastępując przekłamane i nieskładne stylistycznie hotelowe foyer. Projekt funkcjonalny wnętrza obejmuje podział obiektu na 3 główne części: część usługową, zlokalizowaną w podziemiu, parterze i na pierwszym piętrze, część biurową wielkopowierzchniową oraz część biur średniej wielkości i VIP zlokalizowanych na wyższych piętrach.

Projekt wykonany przez PLUSspace International

Read in English



Możliwość komentowania jest wyłączona.