Projekty wnętrz

Biuro ASC

Projekt: Biuro ASC

Projektanci: Katarzyna Polus, Maciej Dębicki

Lokalizacja: Szanghaj, Chiny

Powierzchnia: 1400 metrów kwadratowych

Status projektu: Biuro oddane do użytku w maju 2016

ASC to największy importer alkoholi wytrawnych do Chin kontynentalnych. Firma założona we Francji była pionierem azjatyckiego rynku już w latach dziewięćdziesiątych, umożliwiając rosnącej klienteli dostęp do najlepszych wyrobów francuskich i hiszpańskich winnic. Ze względu na plany rozwojowe podjęto decyzję o przeniesieniu głównej siedziby w nową, prestiżową lokalizację w Szanghaju.

Zmiana biura to okazja do rewizji w podejściu do zarządzania zasobami ludzkimi i otwarcie na nowe trendy. Dotąd tradycyjna struktura funkcjonalna wynagradzająca osoby położone wyżej w hierarchi firmy dostępem do prywatnego biura wzdłuż elewacji i z naturalnym oświetleniem, powodowała, że pracownicy niższego szczebla, stanowiący trzon codziennej pracy, spędzali większość swojego dnia przy niedoświetlonych, zamkniętych stacjach roboczych bez możliwości naturalnego przewietrzenia przestrzeni a także bez dostępu do panoramicznych widoków, będących naturalną zaletą biura w budynkach wysokościowych. Stanowiło to jeden z wyjściowych problemów z jakim musieliśmy sobie poradzić w czasie opracowywania strategii projektowej.

Po przeprowadzonych wywiadach z użytkownikami przestrzeni, a także zapoznaniu się z mechanizmami działania firmy, zaproponowaliśmy szereg współdzielonych stacji roboczych, ze współczynnikiem 1 do 3, co pozwoliło na zaoszczędzenie miejsca i umożliwiło rozbudowanie funkcji kolaboracyjnych i wypoczynkowych, które coraz częściej zastępują formalne biurko z komputerem stacjonarnym. Postęp technologii a szczególnie miniaturyzacja komputerów powodują, że pracownicy mają wybór, gdzie mogą wykonywać swoje zadania.

Biuro składa się z dwóch części: dostępnej dla gości oraz zamkniętej dla pracowników. W części otwartej znajduje się główna recepcja, sala konferencyjna z możliwością otwarcia na recepcję w czasie imprez firmowych a także sala gdzie, zarówno klienci jak i pracownicy, mogą zapoznawać się z najnowszymi winami. Istotnym elementem koncepcji było umożliwienie szybkiej identyfikacji funkcji, poprzez odniesienia do współczesnych piwnic z winami i profesjonalnych sklepów. Stąd charakterystyczne wycięcia w recepcji, zastosowane materiały i kompozycje przestrzenne. Ze względów funkcjonalnych, naturalne drewno zastąpiono wysokogatunkowym laminatem, który jest kotrastującym elementem dla naturalnego marmuru pokrywającego podłogę w transparentnej przestrzeni recepcji.

Projekt wykonany przez PLUSspace International

Read in English



Możliwość komentowania jest wyłączona.