Projekty architektoniczne

Biuro i centrum R&D Petrofer

Projekt: Biuro i centrum R&D Petrofer

Projektanci: Katarzyna Polus, Maciej Dębicki

Lokalizacja: Szanghaj, Chiny

Powierzchnia: 5333 metrów kwadratowych

Status projektu: Projekt w trakcie realizacji

Petrofer jest niemiecką firmą produkującą oleje przemysłowe na potrzeby rynku petrochemicznego. Obecna na rynku chińskim ponad 20 lat, firma podjęła decyzję o zwiększeniu produkcji i budowie zupełnie nowej fabryki wraz z obiektem biurowym będącym kwaterą główną na terenie Chin.

Przenosiny do południowej dzielnicy Szanghaju były dobrą okazją do zrewidowania potrzeb firmy. Naszym pierwszym krokiem było więc opracowanie koncepcji programu nowej siedziby, na co składały się wielokrotne wywiady z pracownikami oraz konfrontowanie personalnych potrzeb z międzynarodowymi wytycznymi firmy, która chciała odświeżyć sposób zarządzania chińską placówką.

Na podstawie przeprowadzonych wywiadów, poprzednich doświadczeń, informacji z innych, niedawno powstałych, obiektów Petrofer w Europie a także szczegółowych wytycznych lokalnego planu zagospodarowania, na podstawie których przyznano firmie teren pod zabudowę, określono wymagania, dzięki którym opracowaliśmy dwie koncepcje obiektu biurowego o łącznej powierzchni panad 5000 metrów kwadratowych.

Jednym z najważniejszych problemów przestrzennych, była relacja części biurowej, gdzie pracowali głównie ludzie odpowiedzialni za formalne funkcjonowanie firmy, części sprzedaży i marketingu, gdzie skupiano się na częstych kontaktach z klientami firmy (przez co należało wziąć pod uwagę jedynie czasowy pobyt na terenie biura) a także centrum rozwoju R&D, którego głównym celem był rozwój technologii i nadzór procesu produkcyjnego. Te 3 grupy potrzebowały przestrzeni spotkań, ponadto przewidziano stołówkę dla pracowników produkcji a także kilka dodatkowych funkcji, nie związanych bezpośrednio z pracą biurową.

Ze względu na wymogi minimalnej powierzchni zabudowy, zaprojektowaliśmy wewnętrzne atrium, ze schodkowo zmniejszającymi się przestrzeniami wyższych pięter. Atrium to główna przestrzeń spotkań, wewnątrz której wydzieliliśmy poszczególne departamenty, podkreślając naukowy charakter centrum rozwoju z pokojami spotkań w formie dynamicznie wystających sześcianów.

W pierwszej koncepcji atrium otwiera się w kierunku głównego wejścia, które tak naprawdę stanowi wysoką na trzy kondygnacje przestrzeń ograniczoną szkłem i panelami przeciwsłonecznymi. Budynek ma bardziej otwarty charakter a trzykondygnacyjna strefa wejściowa sprawia wrażenie wyważonej. Z zewnątrz, na prostej bryle, wyróżniono poszczególne fukcje wewnętrzne poprzez zastosowanie różnych materiałów a także różnymi wielkościami otworów okiennych w zależności od potrzeb.

Druga koncepcja posiada zamknięte atrium ze wszystkich, czterech, stron. Tym razem strefa wejściowa jest jednokondygnacyjna, przez co wysoka przestrzeń atrium stanowi element zaskakujący odwiedzających. Poprzez dynamiczne wysunięcie części budynku, utworzyliśmy naturalny dach ponad głównym wejściem a także, poprzez umiejscowienie ogrodu na dachu głównej elewacji, podkreśliliśmy podejście firmy do kwestii ochrony środowiska.

Materiały elewacji, nawiązujące do skorodowanej stali, to forma żartu i dystansu kierownictwa firmy, która produkuje oleje mające zapobiegać korozji w innych przedsiębiorstwach rynku petrochemicznego.

Projekt wykonany przez PLUSspace International

Read in English



Możliwość komentowania jest wyłączona.