Projekty wnętrz

Biuro DyStar

Projekt: Biuro DyStar

Projektanci: Katarzyna Polus, Maciej Dębicki

Lokalizacja: Szanghaj, Chiny

Powierzchnia: 1300 metrów kwadratowych

Status projektu: Biuro oddane do użytku w lipcu 2016

DyStar® to szybko rozwijająca się firma oferująca klientom na całym świecie pełną gamę barwników, środków pomocniczych, innowacyjne rozwiązania w przemyśle tekstylnym, papiernicznym i chemicznym. Grupa DyStar posiada biura i zakłady produkcyjne w ponad 50 krajach, zapewniając przy tym dostępność specjalistów na wszystkich rynkach.

Szczegółowe wymagania funkcjonalne użytkowników, ponadto charakter oraz ogromna gama kolorów i produkowanych przez nich materiałów miały istotny wpływ na ostateczny wygląd wygranego projektu.
Biuro składa się z trzech części: : dostępnej dla gości oraz dwóch stref biurowych zamkniętych dla pracowników. Centralna część otwarta składa się z recepcji, sal konferencyjnych, małych pokoji spotkań oraz kawiarni z aneksem kuchennym i przestrzenią wypoczynkową.

Strefa wejściowa jako wizytówka dynamicznie rozwijającej się firmy, zaprojektowana została w kreatywny i innowacyjny sposób. Zdecydowaliśmy się na kompozycję centralną i foremną, ponieważ tym razem chcieliśmy uniknąć tradyjnego podejścia do projektowania recepcji w formie prostopadłościanu z pełną ścianą w tle. Wznosząca i opadająca wstążka tworzy kolistą recepcję i strefę wypoczynku dla gości w formie ławy. Obie te funkcje oddziela wilobarwna kompozycja ze stalowych rurek przywodząca na myśl spływającą kolorową farbę. Dodatkowo dla podkreślenia idei na suficie zainstalowano akrylowe kolorowe elementy, a parametrycznie rozmieszczone niewielkie punkty świetlne rozbłyskują tęczową przestrzeń.

Recepcję otaczają przeszklone pokoje konferencyjne, dzięki czemu przestrzeń jest jasna, owarta, z dostępem naturalnego światła. Dodatko każde z pomieszczeń ma indywidualne akcenty kolorystyczne w formie akustycznych paneli ściennych, przez co część otwarta jest dobrze wygłuszona i funkcjonalna, a specjalnie zaprojektowany wzór na szklanych przegrodach dodaje prywatności w pokojach spotkań.

Po przeprowadzonych wywiadach z przyszłymi użytkownikami nowego biura, a także zapoznaniu się z mechanizmami działania firmy, zaproponowaliśmy otwartą przestrzeń biurową z prywatnymi pokojami dla głównego zarządu Szanghajskiego oddziału, co pozwoliło na zaoszczędzenie miejsca i umożliwiło rozbudowanie funkcji kolaboracyjnych i wypoczynkowych, które coraz częściej zastępują formalne biurko z komputerem stacjonarnym oraz przynoszą dodatkowe korzyści dla środowiska pracy.

Kolorowe akcenty w otwartych punktach spotkań oraz zieleń na współdzielonych szafkach, urozmaicają otwartą przestrzeń biurową. Ponadto zaproponowaliśmy dodatkowe funkcje tzw. budki telefoniczne, w formie niewielkich, wygłuszonych pokoików wewnątrz których pracownicy mogą w swobodny sposób odbywać prywatne i biznesowe rozmowy bez konieczności dzielenia się nimi z resztą współpracowników.

Projekt wykonany przez PLUSspace International

Read in English



Możliwość komentowania jest wyłączona.