Projekty wnętrz

Biuro Mastercard

Projekt: Biuro Mastercard

Projektanci: Katarzyna Polus, Maciej Dębicki, Samantha Zhou

Lokalizacja: Szanghaj, Chiny

Powierzchnia: 1200 metrów kwadratowych

Status projektu: Projekt oddany do użytku w maju 2016

Projekt biura MasterCard zlokalizowany jest w samym sercu biznesowej dzielnicy Lujiazuai w Szanghaju. Wybór lokalizacji miał ogromne znaczenie dla prestiżu firmy, która jest jednym ze światowych liderów płatności bankowych.

Pierwszą fazą rozwoju wygranego projektu było zapoznanie sie ze standardami firmy oraz wywiady i spotkania z użytkownikami przyszłego biura. Ponadto niepowtarzalna panorama Szanghaju z pobliskimi wieżowcami miała dodatkowy wpływ na podział funkcjonalny projektowanej przestrzeni. MasterCard zdecydował się na nowoczesny, otwarty typ biura z wieloma współdzielonymi stacjami roboczymi a także możliwością dalszej rozbudowy w kolejnych latach. „Open space”, funkcje publiczne i kolaboracyjne zostały ulokowane wzdłuż elewacji, co pozwala na nielimitowany dostęp światła i nie ogranicza wcześniej wspomnianych widoków.

Kolejnym ważnym elementem projektu było przedstawienie charakteru, kolorystyki i brandingu MasterCard. Stąd czerwono pomarańczowe akcenty na dywanach, zaokrąglone rogi zainspirowane ksztaltem karty płatniczej oraz kompozycje z drewnianych paneli z wyciętymi kształtami logo firmy.

Istotnym elementem było powiązanie biura z Szanghajem. Ściany wykończono przy użyciu szarej i czerwonej cegły, co nawiązuje do tradycyjnej architektury w stylu Shikumen. Na ścianach umieszczono dekoracje, zainspirowane tradycyjnymi chińskimi wzorami, oraz czarno-białe zdjęcia miasta. Dzięki tym zabiegom nowe biuro nabrało miejscowego charateru i odróżnia się od innych lokalizacji MasterCard na całym świecie.

Projekt wykonany przez PLUSspace International

Read in English



Możliwość komentowania jest wyłączona.