Projekty architektoniczne

ERAL retail

Project: ERAL retail

Location: Global

Status: Design proposal

kamarchitects CM workplace

As the biggest fast developing fashion company in China, ERAL wanted to take next step and expand to Asia-Pacific market. Hence company global rebranding was important and our task was to design typical façade for ERAL direct retail shops.
We looked at company experience in fashion market as well as future expectations and based our design concept on link between customer and fashion – fabric.

There are many different fabrics in almost infinite amount of colors and patterns. That was why we focused on white color and played with structure of surface. Building façade can reflect the color and the best creator is natural environment changing the way we see surface.
Not only the weather plays important role, but also different time of day and night. Changing angle of sun rays, night artificial lighting and even moving cars – it all affects the way shop look like in very particular moment.

We proposed 3 different options, that could be used interchangeably. The first was inspired by origami. Its sharp pattern seems to be flat, but under influence of light it creates vivid experience of intersecting triangles. Easy to manage aluminium mesh is semi-transparent, keeping the space inside cool during hot summer and allowing artificial light to backlit façade during night.

kamarchitects CM workplace

Second option was inspired by silk. Wavy, light fabric and its amazing movement is reflected in parallel lines created by aluminium horizontal sunshade bars. It is easy to adjust design, which drop the material costs down and let different each shop from another.

Third option was inspired by extreme patterns we find in the most contemporary fabrics design. Pivoting ceramic tiles are the base element of premium looking façade. Each tile vertical angle can be adjusted, depending on season or shop, which makes it universal solution for retail chain.

Projekt wykonany przez PLUSspace International

 

Projekt: Sklep detaliczny marki ERAL

Lokalizacja: Chiny

Status projektu: Projekt koncepcyjny

kamarchitects CM workplace

ERAL , jako największy rodzimy producent modowy w Chinach, podjął decyzję o rozszerzeniu działalności na cały rejon Azja-Pacyfik. Jednym z istotnym kroków, było odpowiednie uaktualnienie wizerunku firmy, w tym konceptu na fasadę typowego sklepu detalicznego.
Po zapoznaniu się z osiągnięciami firmy a także perspektywami i oczekiwaniami na przyszłe lata działalności, oparliśmy pomysł na łączniku pomiędzy klientem a modą – tkaninie.

Istnieje wiele różnych tkanin w prawie nieskończonej ilości kolorów i faktur. Dla naszego projektu wybraliśmy kolor biały, ponieważ chcieliśmy by to warunki zewnętrzne nadawały fasadzie kolor i pozwalały na neutralność samej konstrukcji.
Nie tylko warunki naturalne mają wpływ, lecz także pora dnia i nocy. Zmieniające się warunki oświetleniowe, sztuczne światło a nawet ruch samochodów na ulicy wpływa na to, jak postrzegamy budynek w danej chwili.

Zaproponowaliśmy 3 różne koncepcje, które mogły zostać wykorzystane na zmianę. Pomysł na pierwszą został zainspirowany przez origami. Ostre kąty na rysunku elewacji wydają się tworzyć płaską powierzchnię, jednak pod wpływem działania światła ożywają i dają efekt trójwymiarowej układanki – różnej, w zależności od kąta ustawienia obserwatora. Wykonana z aluminiowych, ciągnionych paneli siatka chroni wnętrza sklepu przed przegrzewaniem i pozwala na penetrację światła na zewnątrz nocą, podkreślając funkcję obiektu.

Druga opcja zainspirowana była przez jedwab. Sposób ułożenia się tego delikatnego materiału pod wpływem działania wiatru odzwierciedlony jest w smukłych liniach zewnętrznych żaluzji słonecznych, których kształt można zmieniać w zależności od lokalizacji sklepu.

Trzeci koncept zainspirowany został przez nowoczesne materiały, które mogą zmieniać fakturę i kolor pod wpływem zewnętrznych czynników. Podstawą elewacji są pionowo zamontowane płytki ceramiczne, które posiadają wolną oś obrotu. Dzięki temu uzyskaliśmy interesujące wzory na elewacji, których kształt można zmieniać w zależności od, na przykład, pór roku.

Projekt wykonany przez PLUSspace International



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *