Projekty architektoniczne

Biuro i centrum R&D Idex

Projekt: Biuro i centrum R&D firmy Idex

Projektanci: Katarzyna Polus, Maciej Dębicki, Richard Ding

Lokalizacja: Suzhou, Chiny

Powierzchnia: 2200 metrów kwadratowych

Status projektu: Budynek oddany do użytku w grudniu 2016

Idex jest amerykańską firmą, specjalizującą się w wysoko zaawansowanych systemach do produkcji specjalistycznych cieczy w przemyśle chemicznym.

Firma zdecydowała się na budowę nowej fabryki z centrum R&D niedaleko Szanghaju, w mieście Suzhou. W momencie ukończenia budowy, fabryka ta była największą taką placówką firmy na całym świecie.

Projekt był podzielony na dwie fazy. W pierwszej zaplanowano wybudowanie fabryki i całej infrastruktury związanej z produkcją. Następnie wybudowano część biurową z R&D.

Przeprowadzono kilka wywiadów z użytkownikami planowanego obiektu, na podstawie których opracowano pierwsze koncepcje. Ostatecznie zdecydowano się na budynek o wysokości dwóch kondygnacji połączony z fabryką, z centralnie zlokalizowanym dwukondygnacyjnym lobby, stołówką dla ponad 300 pracowników a także centrum rozwoju.

W opracowaniu strategii planu wzięto pod uwagę inne placówki Idex na całym świecie i przygotowano projekt odpowiadający wszystkim wymaganiom funkcjonalnym. Istotnym było odpowiednie podzielenie pierwszej kondygnacji w celu odseparowania poszczególnych stref dostępu – dla wysoce wykfalifikowanych pracowników centrum rozwoju, pracowników biurowych i pracowników fabryki. Ze względu na duży ruch i częstą rotację, stołówkę ulokowano po przeciwległej stronie na pierwszym piętrze.

Druga kondygnacja zawiera przede wszystkim fukcje biurowe z miejscami do wypoczynku, centrum konferencyjne, prywatne biura VIP a także salę wielofunkcyjną.

Główna komunikacja odbywa się przez dwie, symetrycznie zlokalizowane klatki schodowe, które dzielą budynek wizualnie na trzy części. Ze względu na duży ruch, a także oszczędność energii, zdecydowano się na pokrycie ich zewnętrznie przez ciągnione panele aluminiowe, które ograniczają nagrzewanie się tej przestrzeni a także wspomagają naturalną wentylację wewnątrz.

Budynek posiada kilka systemów pozyskiwania energii ze źródeł naturalnych. Na płaskim dachu znajduje się szereg paneli słonecznych a także zbiorniki odzyskiwania wody deszczowej. Ponadto na terenie znajdują się pompy odzyskiwania ciepła z gruntu.

Projekt wykonany przez PLUSspace International

Read in English



Możliwość komentowania jest wyłączona.