Projekty wnętrz

Kampus Accenture

Projekt: Kampus Accenture

Projektanci: Katarzyna Polus, Maciej Dębicki, Joon Song, Sergey Vaskin

Lokalizacja: Dalian, Chiny

Powierzchnia: 4500 metrów kwadratowych

Status projektu: Projekt koncepcyjny

Accenture to jedno z największych na świecie przedsiębiorstw outsourcingowych i konsultingowych w dziedzinie zarządzania i technologii. Nowy kampus firmy w mieście Dalian, na północy Chin, składa się z 3 budynków, które bedą docelowo służyć ponad 2000 pracowników.

Po zakończeniu pierwszej fazy projektu obejmującej pierwszy budynek wraz z lobby, skupiliśmy się na koncepcji dla pozostałych pięter. Z powodu rozmiaru inwestycji, naszym głównym celem było znalezienia wspólnego mianownika dla całości przy jednoczesnym wyodrębnieniu poszczególnych przestrzeni, działów i funkcji.

Dla tak dużej, międzynarodowej firmy, jedną z istotniejszych kwestii było podkreślenie lokalnego charakteru biura. Stąd koncepcja biura-miasta. Różne strefy odpoczynku zmieniły się w znane miejsca w Dalian, a korytarze w miejskie ulice. Poszczególne piętra odzwierciedlają elementy krajobrazu wokół miasta, przypominając o ich prawdziwej wartości.

Jednocześnie istotne było ujęcie charakteru firmy. Stąd charakterystyczne „strzałki” i dynamiczne linie znajdujące się w przestrzeni roboczej, podkreślające firmowy branding.

Projekt wykonany przez PLUSspace International

Read in English



Możliwość komentowania jest wyłączona.