Projekty wnętrz

Siedziba główna MeadJohnson

Projekt: Siedziba główna MeadJohnson

Projektanci: Katarzyna Polus, Joon Song, Jin Huh, Maciej Dębicki

Lokalizacja: Guangzhou, Chiny

Powierzchnia: 6000 metrów kwadratowych

Status projektu: Biuro oddane do użytku w czerwcu 2016

Mead Johnson to światowy lider w opracowywaniu i produkcji formuł i odżywek dla niemowląt. Ich najważniejszy product Enfamil jest najczęściej zalecanym produktem odżywczym przez lekarzy w wielu krajach świata. Wraz ze spadkiem liczby urodzeń na rodzimym amerykańskim rynku, firma w ostatniej dekadzie skupiła się na rosnącym w siłę rynku azjatyckim, co spowodowało decyzję o wzroście sprzedaży ich produktów na rynku Chińskim i otwarciu nowej kwatery głównej na południu kraju, w Guangzhou.

W dwuetapowym konkursie na opracowanie koncepcji zagospodarowania przestrzennego powierzchni biurowej w Yechiu International Financial Center dla Mead Johnson Nutrition w Guangzhou konkurowały największe firmy projektowe z rejonu Azja-Pacyfik.

W uzasadnieniu decyzji o nagrodzeniu PSI kontraktem wyszczególniono przede wszystkim innowacyjne podejście do tematu przestrzeni kolaboracyjnych, oddziaływania przestrzeni biurowych na pracę zespołu oraz ciekawą relację koncepcji z kreowanym obrazem Mead Johnson na świecie.

W czasie opracowywania koncepcji skupiliśmy się na najważniejszych wartościach klienta. Mead Johnson znany jest z produktów dla niemowląt, a nawet profesjonalnego doradztwa w zakresie opieki nad dziecmi. Podstawą idei stało się uczucie ciepła i bezpieczeństwa jakiego doznajemy w ramionach matki.

Stąd projekt przestrzeni recepcji, która ma w naturalny sposób „obejmować” odwiedzających i kierować ku odpowiednim funkcjom. Dynamiczny kształt biurka zainspirowany kroplą mleka otoczony jest ścianą składającą się z wielu parametrycznie zaprojektowanych paneli o drewnianej teksturze, co sugerować ma rozwój firmy i podkreślać komfort miejsca.

W ogromnej, otwartej strefie biurowej zaprojektowaliśmy szereg przestrzeni ograniczonych miękkimi przegrodami. Stanowią one punkty orientacyjne i spełniają funkcje kolaboracyjne. Ponadto, na osiach głównych ciągów komunikacyjnych znajdują się okrągłe, wielofunkcyjne przestrzenie spotkań, które dzięki przesównym szklanym przegrodom mogą pełnić funkcję otwartych lub zamknietych sali audio-wizualnych, pomieszczeń konferencyjnych lub treningowych.

W strefie położonej najdalej od okien znajdują się prywatne biura oraz pokoje spotkań, zaprojektowane tematycznie dla wszystkich departamentów. Aby urozmaicić wewnętrzny korytarz, zaproponowaliśmy by część pomieszczeń była nieznacznie wsunięta, dzięki czemu zyskaliśmy miejsce na donice z zielenią.

Zieleń była niezwykle istotnym elementem projektu, wielokrotnie dyskutowanym z przedstawicielami Mead Johnson. Kierownictwo firmy chciało przede wszystkim biura przyjaznego dla pracowników, z wieloma naturalnymi elementami. Stworzyliśmy plan efektywnego rozłożenia roślin, tak by były one widoczne dla każdego pracownika i jednocześnie łatwe w utrzymaniu.

Łącznikiem pomiędzy przestrzeniami dwóch pięter jest znajdująca się w północnej części budynku klatka schodowa, wokół której zaproponowaliśmy pół-zamknięte siedziska. Pierwsze stopnie znajdują się na podium, dzięki czemu przestrzeń ta znajduje zastosowanie jako scena podczas firmowych imprez.

Ze względu na wielkość projektowanej powierzchni biurowej oraz mnogość departamentów, zaproponowaliśmy podział na 4 równe przestrzenie grupujące odpowiednie funkcje i wyróżnione podobną ilością przestrzeni kolaboracji. Tematem podziału były zmieniające się pory roku, które odzwierciedliliśmy w akcentach kolorystycznych dywanu, materiałów ścian i dekoracjach sufitu. Ułatwia to nawigowanie w biurze a także urozmaica wnętrze.

Wiele pomysłów i rozwiązań funkcjonalnych zostało opracowanych na podstawie wywiadów z przyszłymi użytkownikami biura. Dzięki temu byliśmy w stanie zaprojektować przestrzeń, z którą pracownicy mogą się identyfikować i traktować jak swoją.

W ten sposób wspólnie opracowaliśmy koncepcję multifunkcjonalnego prywatnego biura dla starszych menedżerów. Na podstawie otrzymanych informacji wiedzieliśmy, że preferują pracować bezpośrednio ze swoim zespołem, będąc jednocześnie blisko własnego biura. Stąd mobilna ściana pomiędzy ich biurami a prywatnymi przestrzeniami do pracy. W ten sposób możemy wydzielić dwa pomieszczenia, gdy potrzebujemy dodatkowej przestrzeni roboczej.

Ukończony latem 2016 roku projekt spotkał się z bardzo dobrym przyjęciem ze strony pracowników i kierownictwa Mead Johnson. Wiele innowacyjnych rozwiązań funkcjonalnych spodobało się odwiedzającym tak bardzo, iż postanowiono o ich zastosowaniu w innych oddziałach firmy na całym świecie, między innymi w biurze Mead Johnson w Hong Konku oraz w największym europejskim oddziale – Amsterdamie.

Projekt wykonany przez PLUSspace International

Read in English



Możliwość komentowania jest wyłączona.