Projekty wnętrz

Solo Enoteca & Osteria

Projekt: SOLO Enoteca & Osteria

Lokalizacja: Szanghaj, Chiny

Status projektu: Ukończony (wrzesień 2014)

Obiekt zlokalizowany w centrum Szanghaju, przy jednej z bardziej znanych ulic serca kulturowego miasta. Zadaniem było całkowite przeprojektowanie istniejącego budynku na nową funkcję – winebar. Poza całkowitą zmianą układu pomieszczeń i „wyczyszczeniem” elewacji, zmianie uległy także istniejące stropy i balkony.

Istotne było zachowanie oryginalnego charakteru miejsca, przy jednoczesnym stworzeniu wnętrza otwartego, widocznego z ulicy. Czynnikiem decydującym o doborze rozwiązań był między innymi charakterystyczny, trójkątny rzut budynku. Aby upłynnić ruch pomiędzy strefami funkcjonalnymi kuchnia-bar-stoliki, zaprojektowany został bar, który „tnie” przestrzeń parteru. Na jego końcu znajduje się miejsce przeznaczone na prezentację jedzenia lub wina.

Bar jest dobrze widoczny z zewnątrz, a parapety okien zamienione zostały na stoliki, dzięki czemu nie ma formalnej bariery dzielącej wnętrze od zewnętrza. Istotnym elementem parteru jest także ściana z dyspozytorami wina, które umożliwiają klientom wypróbowanie wielu gatunków wina.

Przestrzeń parteru i pierwszego piętra połączona została przez usunięcie części, wcześniej obniżonego, stropu. Dzięki temu po wejściu do obiektu mamy wrażenie otwartości przestrzeni, a także łatwiej nam zrozumieć plan obiektu. Na drugiej kondygnacji poza barem i miejscami do siedzenia znajduje się także „piwnica” z winem, czyli pomieszczenie służące do przechowywania wina, a także umożliwiające degustację.

Na trzeciej kondygnacji znajduje się bar, przestrzeń do siedzenia a także pokój VIP. Całe piętro stanowi rodzaj „galerii”, gdzie wystawiane są prace studentów lokalnej uczelni artystycznej.

Projekt wykonany przez australijskie biuro architektoniczne ANS architects and planners

Read in English



Jedna odpowiedź do “Solo Enoteca & Osteria”

  1. Bardzo fajnie się czyta. Klimatycznie 😉