Projekty wnętrz

Solo

Project: SOLO Enoteca+Osteria

Location: Shanghai, China

Status: Finished (September 2014)

The building is located in the center of Shanghai, in one of the most famous streets in the cultural heart of the city. The task was to redesign existing building and implement new function – winebar. Apart of a complete layout change and „clearing” the façade, also the existing ceilings and balconies have been redesigned.

kamarchitects_solo_1_small

It was important to preserve the original character of the place, while making the interior open and visible from the street. The decisive factor was distinctive, triangular layout of the building. An idea to connect different functional zones (kitchen-bar-dining) and make that connection efficient was to design bar that „cuts” space of the ground floor. At the end there is a place for the presentation of the food or wine.

kamarchitects_solo_6_small

The bar is clearly visible from the outside, and the window sills were replaced with the tables, so there is no formal border separating the inside from the outside. An important element of the ground floor is also a wall of wine dispensers that allow customers to try out many types of wine.

kamarchitects_solo_8_small

The space of the ground floor and the first floor was reconnected by removing a portion ceiling. When entering the space, we have a feeling of openness, as well as it is easier to find your way and understand the site plan. On the second floor, apart of bar and seating area, there is also the „wine cellar” – a room used to store and taste wine.

kamarchitects_solo_7_small

On the third floor there is a bar, seating space and a VIP room. The entire floor works also as a „gallery”, where are exhibited works made by students of the local art school.

Project made by ANS architects and planners

kamarchitects_solo_9_small

 

Projekt: SOLO Enoteca+Osteria

Lokalizacja: Szanghaj, Chiny

Status projektu: Ukończony (wrzesień 2014)

Obiekt zlokalizowany w centrum Szanghaju, przy jednej z bardziej znanych ulic serca kulturowego miasta. Zadaniem było całkowite przeprojektowanie istniejącego budynku na nową funkcję – winebar. Poza całkowitą zmianą układu pomieszczeń i „wyczyszczeniem” elewacji, zmianie uległy także istniejące stropy i balkony.

kamarchitects_solo_3_small

Istotne było zachowanie oryginalnego charakteru miejsca, przy jednoczesnym stworzeniu wnętrza otwartego, widocznego z ulicy. Czynnikiem decydującym o doborze rozwiązań był między innymi charakterystyczny, trójkątny rzut budynku. Aby upłynnić ruch pomiędzy strefami funkcjonalnymi kuchnia-bar-stoliki, zaprojektowany został bar, który „tnie” przestrzeń parteru. Na jego końcu znajduje się miejsce przeznaczone na prezentację jedzenia lub wina.

kamarchitects_solo_5_small

Bar jest dobrze widoczny z zewnątrz, a parapety okien zamienione zostały na stoliki, dzięki czemu nie ma formalnej bariery dzielącej wnętrze od zewnętrza. Istotnym elementem parteru jest także ściana z dyspozytorami wina, które umożliwiają klientom wypróbowanie wielu gatunków wina.

kamarchitects_solo_4_small

Przestrzeń parteru i pierwszego piętra połączona została przez usunięcie części, wcześniej obniżonego, stropu. Dzięki temu po wejściu do obiektu mamy wrażenie otwartości przestrzeni, a także łatwiej nam zrozumieć plan obiektu. Na drugiej kondygnacji poza barem i miejscami do siedzenia znajduje się także „piwnica” z winem, czyli pomieszczenie służące do przechowywania wina, a także umożliwiające degustację.

kamarchitects_solo_2_small

Na trzeciej kondygnacji znajduje się bar, przestrzeń do siedzenia a także pokój VIP. Całe piętro stanowi rodzaj „galerii”, gdzie wystawiane są prace studentów lokalnej uczelni artystycznej.

Projekt wykonany przez australijskie biuro architektoniczne ANS architects and planners

kamarchitects_solo_10_small



2 odpowiedzi na “Solo”

  1. Bardzo fajnie się czyta. Klimatycznie 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *