Projekty architektoniczne

Wieża obserwacyjna w Xuzhou

Projekt: Wieża obserwacyjna w Xuzhou West New District

Lokalizacja: Xuzhou, Chiny

Status projektu: Projekt konkursowy

Projekt został zakwalifikowany do finałowego etapu konkursu, wraz z trzema innymi propozycjami. Ze względów finansowych urząd miasta Xuzhou zdecydował o nie wyłonieniu ostatecznego zwycięzcy i przyznaniu wszystkim propozycjom wyróżnień.

Prezentowany projekt jest częścią konkursu architektoniczno-urbanistycznego w Xuzhou (CN). Wieża widokowa, położona na południowym brzegu jeziora, jest charakterystycznym elementem centralnej i południowej części projektu. Głównym celem było umożliwienie odwiedzającym podziwianie z nowej perspektywy walorów krajobrazowych wokół jeziora, jak i proponowanego CBD w północnej części działki.

W celu osiągnięcia najlepszego rezultatu, wieża została zaprojektowana przy użyciu programowania parametrycznego. Dzięki temu, odpowiednio sterując „parametrami wejściowymi”, takimi jak osie widokowe, droga słońca, wysokość drzew i budynków zaprojektowano optymalne rozwiązanie dla danej lokalizacji.

Główną inspiracją przy projektowaniu był kształt kwiatów lilii wodnych pokrywających powierzchnię wody wzdłuż brzegu. Podświetlany elewacja zmienia kolory w zależności od aktualnych warunków pogodowych i pory roku.

Projekt wykonany przez australijskie biuro architektoniczne ANS architects and planners

Read in English



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *